Slovensko 3.—10. 7. 2013 | Tisovec, Muráň a Malá Fatra

Ve středu v nekřesťanskou hodinu startujeme ve složení Dála—Krista—Pospa s Vojtou směr Lipťák. Tam nás Vojta vysazuje a pokračuje s Pavlou svojí cestou do Vysokých Tater. My se hydratujeme v sídlištním parčíku a dáváme si vyhlídkovou jízdu busem přes Čertovicu do Brezna a dalším busem do Tisovce. Ve štyri hodiny nás tam vyzvedává Ing. Hutka a po plánovací fázi na zahrádce Darjany vyrážíme soukromým teréňákem na Suché Doly. Večer provedena povrchovka kolem Vlčího kopce, škola hry na ukulele a zaměření polohy dle hvězd.

Vlčí kopec

 

Ve čtvrtek sbíháme na desátou dolů k Jazernej a s Ing. Hutkou do ní transportujeme stupy pro potápěče. Ty jsou poté Dálou instalovány v počtu osmi kusů v Jazerném dómu až po hladinu jezera. Posléze očista těla u vyvěračky Teplice, návrat na Suché doly a vyřezávání lžic. Ve večerních hodinách absolvován revizní sestup do M-1.

Jazerná bez objevu

 

V pátek absolvujeme relaxační povrchovou pouť do Tisovce přes Okrouhlou a Hradovou. Pozorování okolních krasových jevů a četba naučné literatury. Seznámení se s historií oblasti díky informačním tabulím. V podvečer příjezd Lukáše Vlčeka a spolu s prvními Poláky ze Speloklubu Brzeszcze odjezd na Suché doly. Večer příjezd dalších Poláků a první seznámení u piva.

Koupání v Teplici

 

V sobotu rozdělení všech zúčastněných do dvou týmů: úderná polská skupina se vydává razit do Daxnera a Čechoslováci sjíždí do Tisovce, kde se stretávajú s Palo Barabášem, Alenkou, Ing. Hutkou a Katarínou. V této sestavě proveden kontrolní a poznávací sestup s poučným výkladem do Teplice, dvojí průstup vodopádem, indoor koupání Dály a Lukáše, měření propustnosti vchodové roury (propustnost je pět lidí v případě pěkných žen) a outdoor koupání všech zúčastněných. Jako odměna za naši dlouhotrvající fyzickou i psychickou podporu našich slovenských priatelov je nám umožněna prohlídka jeskyně K-2 (Dvoch kamarátov), kde se nacházejí jedinečné Fujary. Po návratu na Suché doly probíhá družba až do svítání.

Koupání v Teplici

 

V neděli regenerace, uklizení chaty VTS, a pěší sestup do Hľbokého jarku. Stretnutie s Ing. Hutkou a Katarínou a exkurzní prohlídka jeskyně Kostolík. Poté sestup nádhernou tiesňavou Hľbokého jarku a odjezd od farářovy chaty do domácnosti manželů Hutkových. Zde zanechání části výstroje a odjezd za sedlo Dielik k ústi Martinovej doliny. Výstup dolinou na Voniacu a dále pokrčování po hřebeni až na Nižnú Kľakovú. Zasloužený odpočinek, spánek v turistickém přístřešku.

Speleo Brzeszcze


V pondělí je už fyzicky lépe a proto brzo ráno vyrážíme dále. Cestou prohlídka Muránskej studně, plamenná diskuze a ztráta karimatky. Kolem poledne příchod do Muráně, oběd a stopování do Tisovce. Cesta asi s nějakým kazatelem, ale díky bohu za ni. Poslední regenerace u manželů Hutkových, Dála konečně dostává kafe od Kataríny a odjezd maršutkou do Bánskej Bystrice. Zde přestup na vlak a cesta pod Videohrou do Žiliny. V Žilině nás již čeká Bc. Peťa a ubytovává ve své domácnosti. Plánování budoucnosti a přežrání se klobásou.

Muráňský koně


V úterý společně s Peťou brzký odjezd do Terchovej a výstup Dierami na Velký Rozsutec. Slnko žhne. Přes Stoh a Poledňový grúň sestup do Štefanové a návrat do Žiliny. Příjemný večer u grilu a vínka.

Na Rozsutec


Ve středu prohlídka města, návštěva Auparku a výstavy Barbie a návrat vlakem do domoviny. Po příjezdu do Jesu zpětné schválení celé akce mudrcem skupiny Asuem a plánování akcí budoucích.

Ukulele po cestě dom

foto: Dála / Pospa / Alenka / Pavol Barabáš / Dušan Hutka

přidal: pospa | přidáno: 12. 07. 2013 | poslední editace: 13. 07. 2013